• Evolutie van het vrouwenvoetbal

 • Vrouwenvoetbal... vroeger was het lelijk, het was niet om aan te zien, het was eerder lomp dan vrouwelijk en de landelijke opinie was dan ook dat vrouwen en voetbal echt niet samengingen. Het was water en vuur! Voetbal was voor mannen.

  Gucci

  Maar menig mannen krabt zich nu toch wel achter de oren als hij nu bij elke voetbalclub niet alleen opgedirkte voetbalvrouwen met bontjes en Gucci handtasjes langs de kant ziet maar ook steeds meer vrouwen in voetbaltenues langs ziet lopen. Deze mannen stonden vroeger misschien ook achter hun oren te krabben bij het zien van gekleurde voetbalschoenen, maar ook die zijn niet meer weg te denken uit de voetballerij. Dat heet evolutie en vrouwenvoetbal evolueert vrolijk mee.

  Stoomlocomotief

  Vrouwenvoetbal is na een trage start op gang gekomen als een stoomlocomotief die niet meer is te stoppen. Vol gas vooruit voor de vrouwen en begonnen aan een hele lange inhaalrace... want de mannen zijn nog steeds veruit in de meerderheid. 1,1 miljoen mannen tegen 130.000 vrouwen op nationaal niveau. 
   
  Maar waar vroeger meisjes veel liever op hockey, turnen of tennis gingen is het nu eigenlijk best normaal dat een meisje gaat voetballen. Het is waarschijnlijk de gedachte aan de voetbalvrouwen van vroeger dat papa misschien nog even moet nadenken of hij daar nu zo blij mee moest zijn. Maar die gedachte wordt snel verdrongen door de gedachte dat zijn dochter gewoon het mooiste spelletje van de wereld gaat spelen. Het voetbal is alleen voor mannen denken is iets voor in het stenen tijdperk. Vrouwenvoetbal heeft de toekomst.

  Innige knuffel

  Ook bij de Trekvogels is de evolutie van het vrouwenvoetbal te merken. Trekvogels was één van de eerste clubs die in Nijmegen het vrouwenvoetbal omarmde. Het was in het begin een wat ongemakkelijke omarming, maar de laatste 2 jaar is dit overgegaan tot een innige knuffel. De groei zit er goed in. 5 jaar geleden was er 1 dameselftal en 2 jeugdelftallen, 2 jaar geleden waren dat er al 2 dameselftallen en 3 jeugdelftallen. Dit seizoen zijn de dameselftallen verdubbeld Ook daarmee bewijst Trekvogels de grootste en populairste club van Nijmegen te zijn, geen andere club heeft zoveel dameselftallen. Er loopt talent rond, speelsters worden geselecteerd voor KNVB-selecties en dames 1 promoveerde vorig  jaar naar de 2e klasse. Waar het nu op zeer acceptabel niveau voetbalt. Met 144  vrouwen vertegenwoordigen zij 15% van het ledenbestand van de club.

   

  Er mag geconstateerd dat bij de Trekvogels het kleine zusje vrouwenvoetbal onder de hoede van grote broer mannenvoetbal een steeds belangrijkere plek krijgt binnen de club. Dit bleek nog eens bij het seniorenfeest dat vorig jaar op 30 november door dames 1 werd georganiseerd en een zeer groot succes was. De dames wisten wel hoe je een feestje bouwt. Het feest dat de naam "Rio op de berg" had gekregen en een hoog samba karakter had, weerspiegelt het spel dat gespeeld wordt als je zondag eens komt kijken naar een van de wedstrijden van de dames. Frivool voetbal dat uit enthousiasme en een opmerkelijk grote teamspirit wordt gedreven. Het is zeer aanstekelijk om naar te kijken en de moeite waard om je zondag eens aan te besteden.

  Katalysator

  Trekvogels mag trots zijn op zijn zeer snel groeiende populatie vrouwen/meisjes in het ledenbestand. De aanwezigheid van de dames op de voetbalvelden wordt steeds meer gezien als een vanzelfsprekendheid. Voor de ontwikkeling van de club is het goed dames in zijn gelederen te hebben. De aanwezigheid van de dames zorgt voor een prima katalysator die de traditionele haantjeswereld weet te doorbreken en het sportgebeuren allemaal een stuk gemoedelijker maakt. Want wij mannen zijn toch gevoelig voor voetbalvrouwen naast het veld als voetbalvrouwen op het veld.
   
  Ralf en Ralf

rfwbs-slide