• Historie VV Trekvogels

  90 jaar Trekvogels in vogelvlucht

  Op 8 april 1922 werd door een groep  jonge kerels uit Nijmegen Oost de voetbalvereniging Trekvogels opgericht. Plaats van  handelen was  de beukenboom die op de hoek van de Postweg en de Broerdijk stond. De boom is helaas verdwenen maar in 1997 is bij deze boom nog het startsein gegeven voor het feest "Trekvogels 75 jaar". Een van de oprichters was Cees van Megen, die meer dan 50 jaar actief is gebleven binnen onze vereniging. 

  De boom waar het begon

  Over de 90 jarige geschiedenis van Trekvogels is veel te vertellen. Trekvogels speelde in  het begin van haar bestaan op verschillende lokaties in Nijmegen Oost maar streek in 1928 neer op het voor ouderen onder ons bekende terrein dat bekend stond als DE HANGMAT. Het veld lag ongeveer op de plaats waar nu de Beukstraat en de Hengstdalseweg liggen. Hier werden de eerste successen behaald met als hoogtepunt het kampioenschap van de derde klasse in het seizoen 1933/1934. In een onderlinge confrontatie met het Winterswijkse WVC werd de 2e klasse net niet bereikt.
  In de oorlogsjaren was het ook voor Trekvogels een moeilijke tijd en werd in mei 1940 er een fusie aangegaan met de vereniging Oost Nijmegen. De naam werd TONC (Trekvogels Oost Nijmegen Combinatie). Door de oorlogshandelingen, bijna iedereen was in militaire dienst of was verplicht te werk gesteld in Duitsland, kon amper een elftal worden samengesteld.  In 1946 kwam de oude naam Trekvogels weer terug en kwam het voetbal weer goed op gang. Er werd nog tot 1949 op het oude vertrouwde onderkomen in het Hengstdal  gespeeld waar Trekvogels moest wijken voor woningbouw.
  Na een aantal jaren op  Heijendaal   (waar nu de universiteitsgebouwen staan) gespeeld te hebben kwam in 1950 een veld beschikbaar op het huidige complex  op de Kwakkenberg. Een veld, samen met Oranje Blauw. De andere twee velden werden bezet door Korfbal vereniging Noviomagum en het toen nog zo genoemde Orion Boijs, nu SV Orion. Kleedkamers waren er niet, omkleden gebeurde op de camping en bij de lagere elftallen kwam men meestal al omgekleed naar het veld. Later kwamen er kleedkamers bij de velden en kon  men tijdens de rust vanuit het ballenhok koffie en snoep kopen, iets wat in deze tijd bijna niet meer voor te stellen is.  Vanaf 1948 werd bij Trekvogels ook de Honkbalsport beoefend. Later is deze afdeling opgegaan in een andere vereniging.
  Trekvogels speelde in haar lange bestaan hoofdzakelijk in de vierde klasse van de KNVB en de Hoofdklasse van de toen nog bestaande KNVB afdeling Nijmegen. Er waren dus sportief veel ups en downs. De te kleine accommodatie stond een verdere groei van de verenigingen Trekvogels en SV Orion in de weg. Er werd uiteindelijk een oplossing gevonden door een speelveld aan te leggen op de Westerhelling. Geen luxe maar bittere noodzaak. Trekvogels ging het middenveld bespelen en Orion  de Westerhelling.
   In 1963 bouwde Trekvogels, als eerste vereniging in Nijmegen, een eigen clubhuis. De opening was op 11 oktober 1963 waarbij de wethouder van sport, de Heer Th. Peters aanwezig was. Trekvogels kreeg hiervoor de SPORTPRIJS van de Gemeente Nijmegen.  In dit clubhuis, dat verschillende keren werd verbouwd, werd ruim een halve eeuw Trekvogels geschiedenis geschreven, een gebouw om nooit te vergeten.


  En verder
  Vanaf 2006 is Trekvogels bespeler geworden van het gehele complex op het sportpark "De Kwakkenberg". Een gigantische verbetering. De Gemeente Nijmegen realiseerde, samen met Trekvogels, een prachtige accommodatie waarin het kleedkamergebouw en het kunstgrasveld de blikvangers zijn.  Laten wij eerlijk zijn, welk sportpark ligt  op een mooiere plaats in Nijmegen  ?? Het voormalige clubhuis van SV Orion werd in Trekvogels stijl gerenoveerd en het is daar heerlijk toeven. Door de uitbreiding van de accommodatie is de vereniging flink gegroeid, senioren elftallen staan in de rij om naar Trekvogels te komen terwijl vooral de jongere jeugd de weg naar Trekvogels heeft weten te vinden. Momenteel telt Trekvogels ruim 1000 leden (17 Heren seniorenteams, 5 Dames seniorenteams, 3 Dames 30+ teams en 35 jeugdteams) en is een van de grotere verenigingen in Nijmegen en omstreken. Dat veel van deze leden honkvast zijn blijkt wel uit het feit dat er ruim 74 personen langer dan 25 jaar lid zijn waarvan  4 bijna 72 jaar .. Uniek bij Trekvogels is dat mensen die lang bij de vereniging zijn ook daadwerkelijk worden onderscheiden en wel met de bekende zilveren, gouden, goud-zilveren of dubbele gouden vogel,  een unieke onderscheiding .
  Het eerste elftal van Trekvogels speelt dit seizoen in de derde klasse en heeft hier haar draai gevonden.  De derde klasse is een klasse die prima hoort bij een club als Trekvogels maar af en toe (!!) een stapje hoger zou toch ook wel goed zijn voor de club.  Het 2e elftal speelt in de reserve 1e klasse en is daar een stabiele factor. De overige seniorenteams  blazen in lagere klassen hun partijtje mee. De bovenste laag van de jeugd draait al jaren mee in de hoofdklasse en de meidenafdeling groeit als kool.
  Belangrijk is dat Trekvogels ook op sportief gebied , dat wil zeggen het gedrag in en rond de velden, een voorbeeld functie blijft vervullen. Iedereen zal zich bewust moeten zijn dat fatsoenlijk gedrag ook bij Trekvogels een must is. Trekvogels gaat met de vele vrijwilligers, sponsors  en allen die de club een warm hart toedragen en goede tijd tegemoet al zal men zich er van bewust moeten zijn dat iedereen een steentje bij zal moeten dragen om de club op het huidige niveau te laten doorgroeien en dan vooral op het bestuurlijke vlak.


  Wensen
  Inmiddels is er een tweede kunstgrasveld gekomen met ledverlichting ook is op veld 1 ledverlichting aangebracht en zijn alle lampen binnen het clubhuis en kleedaccomadatie vervangen door ledverlichting. Ook zijn er zonnepanelen aangebracht op clubhuis en kleedaccomodatie. Over 3 jaar bestaat trekvogels 100 jaar dan zouden we nog graag 2 kleedkamers erbij willen hebben en een upgrade van veld 2.

rfwbs-slide