• Koninklijke Onderscheiding voor Louis Fliervoet

 • Op 26 april heeft Louis Fliervoet voor al zijn vrijwilligerswerk voor Trekvogels, met name voor de jeugd, uit handen van de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Hij werd gedecoreerd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

  Beste Louis,


  Allereerst van harte gefeliciteerd met het verkrijgen van deze koninklijke onderscheiding.
  De felicitaties zijn niet alleen namens alle leden van Trekvogels maar ook namens de bij jou zeer goed bekende vriendengroep, genaamd De Kring, met wie je al vele jaren, vanaf 1984, op een zeer educatieve en recreatieve wijze het pinksterweekend doorbrengt. Ook zij hebben de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding voor jou vanwege al je activiteiten, die je niet alleen in dat weekend maar ook daarbuiten laat zien voor anderen, van harte ondersteund. Zij roemen je bescheiden karakter en je vanzelfsprekende inzet voor andere mensen als unieke eigenschappen die in de huidige tijd van individualisme zeldzaam aan het worden zijn. Wat ervan te denken om één van de kringleden die op dit moment zeer ernstig ziek is, trouw te bezoeken en voor hem zolang als het kan nog allerlei leuke uitjes te organiseren of in een ander geval klaar te staan voor een nog levende tante, die op haar laatste benen nog rondlopend, nog allerlei mantelzorg nodig heeft.


  Voor de voetbalvereniging Trekvogels is er geen persoon te vinden, die het ook verdiend en van harte gegund is om deze koninklijke onderscheiding te krijgen voor al je vrijwilligerswerk dat je de afgelopen 25 jaren hebt gedaan en nog steeds doet en dan met name voor de jeugd. Naast dat je elke zaterdag bijna de hele dag op de club aanwezig bent, heb je ook in je auto wat afgereden voor deze vereniging om nog van alles te organiseren, want fietsen is je vreemd; misschien dat dat over een paar jaar nog wel zal gebeuren, als je je bekeert tot de e-bike en daaraan verknocht raakt, maar dat moet ik nog echt zien gebeuren.


  Als je op zaterdag op de club al vanaf half acht in de morgen aanwezig bent, ben je een en al in de weer opdat de dag voor iedereen goed zal verlopen. Vaak vragen mensen zich af wie toch in de vroege ochtend op zaterdagochtend in weer en wind die ploeterende man op de verschillende velden is, bezig met het versjouwen van goaltjes. In groene jas of roze colbert, zijn vaste uniform voor Trekvogels, loopt hij enigzins mank en gebogen maar toch nog als een vroege kievit alle velden af om goaltjes te verzetten en het veld te controleren. Geen zaterdag slaat hij over en dit al meer dan 20 jaar. Een typerende bijnaam voor Louis werd hem door het huidige senioren zaterdag team 4, het team van jouw zoon Jan, gegeven, namelijk 'Sjakie', bekend uit de film/serie Flodder. Dit omdat je in een (versleten) colbertje, met een rood koffertje (met Donald Duck print aan de binnenkant) in de hand vaak chaotisch rondloopt op de club. Druk druk druk !!!, om van alles te regelen!
  Voor alles vindt je altijd wel een oplossing. Het maakt niet uit of het is voor een huilend kind, dat verloren heeft, een team dat geen vervoer heeft naar een uitwedstrijd of de tas met kleren is vergeten, voor een groep jongens ondergebracht bij het AZC, die graag wil voetballen bij Trekvogels of om een ruzie tussen ouders en/of trainer te beslechten. Nooit zul je iemand in de steek laten. En daarnaast heb je ook nog oog voor een ieder die op de zaterdag als vrijwilliger wat doet voor de club, of het nu is voor de trainers of leiders of voor Toontje, Hennie of Jos. Iedereen kan altijd een beroep op jou doen.

   

  Ik moet er niet aandenken als je dit werk niet meer doet voor de jeugd en alles wat daarmee samenhangt. Ja, wie zal dan de kerststollen jaarlijks verzorgen of zelfs thuis bezorgen als ze nog niet opgehaald zijn. Gelukkig hoeven we geen 'snert' meer te verkopen, een aktie die in het verleden een traditie binnen Trekvogels was om de jeugd van wat extra geld te voorzien, maar die bij de laatste keer, 5 jaar geleden, een groot fiasco werd, hoewel je dacht dat Nijmegen Oost daar nog wel op zat te wachten. Als oplossing om al die snert kwijt te raken ben je eerst samen met Monique de hele stad rondgereden om pakken af te geven bij de daklozenopvang en de voedselbank. Zelfs de daklozen in Amsterdam hebben gesmuld van een heerlijk Nijmeegs kommetje erwtensoep. En onlangs hoorde ik van Jan en Lies dat je van die 'snertactie' nog altijd wat bakken in de koelkast hebt liggen, misschien genoeg om daarmee nog een hongerwinter door te komen.
  Louis, je past als persoon met al je bijzondere eigenschappen en attenties voor je medemens, volledig in het 'wij-gevoel', dat Willem Alexander morgen als thema voor het vieren van zijn Koningsdag aan het Nederlandse volk heeft meegegeven. Ik ken binnen Trekvogels geen ander persoon die dat wij-gevoel, zonder onderscheid des persoons, zo nadrukkelijk uitstraalt in woord en daad, dan jij. Maar dat straal je niet alleen binnen de club uit, maar ook daarbuiten.
  Je bent voor Trekvogels naast het 'oliemannetje', een geuzennaam voor mensen die zich altijd inspannen om alles vlot te trekken en te zorgen dat alles weer goed verloopt, ook de Haarlemmerolie tussen alle geledingen van de club, de verbindende schakel niet alleen binnen de jeugd, maar ook binnen de senioren, waarin je zowel door de mannenteams als door de damesteams met respect op handen wordt gedragen. Altijd weet je mensen wel weer te verrassen of op te beuren met je creatieve gedachten en woorden. Op jou zullen ze niet snel boos worden, ondanks dat het soms chaotisch kan zijn wat je doet. Dat maakt je tot zo'n uniek persoon.


  Louis, we zijn er trots op zo'n persoon als jij binnen de club te hebben. Als dank voor al je vrijwilligerswerk biedt ik je hierbij namens Trekvogels dit mooie cadeau aan en tevens het laudatum behorende bij deze onderscheiding. Geniet voor de rest vandaag samen met Monique, Jan, Daan en Lies, familie en vrienden van deze voor jou bijzondere dag.
  Nogmaals Louis proficiat!!


  Henk Jans

rfwbs-slide